Reisverzekering

Reisverzekering

De laatste jaren gaan we steeds vaker op reis. Daar kunt u natuurlijk tal van redenen voor hebben. In verreweg de meeste gevallen gaat het simpelweg om een vakantie in het binnenland of buitenland. Er zijn daarnaast echter nog veel meer redenen waarom we op reis gaan. Om familie of vrienden te bezoeken bijvoorbeeld of vanwege zaken. Wat de reden van onze reis ook is, het is altijd van groot belang dat we goed voorbereid op reis gaan. Door een reisverzekering af te sluiten, hoeft u zich in ieder geval al een stuk minder zorgen te maken. Maar wat is een reisverzekering dan eigenlijk precies? Wat is het verschil tussen een reisverzekering en een annuleringsverzekering? Hieronder komt u er alles over te weten.

Wat is een reisverzekering?

Eigenlijk zegt het woord het al. Wanneer u een reisverzekering afsluit, bent u gedurende de reis verzekerd tegen tal van dingen die kunnen gebeuren. Zo bent u bijvoorbeeld verzekerd wanneer u bestolen wordt tijdens de vakantie. Datzelfde geldt als er een ongeluk gebeurt en u in het buitenland medische kosten dient te betalen. Deze kosten kunnen behoorlijk oplopen en daardoor is het altijd fijn om te beschikken over een reisverzekering. U kunt in principe altijd kiezen uit een kortlopende reisverzekering of een doorlopende reisverzekering. Een kortlopende reisverzekering is een variant waarbij u uzelf alleen verzekert voor de bewuste reis. U betaalt dan ook slechts één keer een premie. Gaat u meer dan eens per jaar op reis? In dat geval zijn doorlopende reisverzekeringen vaak voordeliger. Dit is een vaste verzekering waar u altijd een beroep op kunt doen wanneer u op reis bent, ook als het bijvoorbeeld slechts een weekendje weg betreft!

Verschil annuleringsverzekering en reisverzekering

De reisverzekering en annuleringsverzekering worden nogal eens door elkaar gehaald. Dat komt doordat ze vaak tegelijkertijd afgesloten kunnen worden. Sterker nog, al tijdens het boeken van een reis is het in veel gevallen mogelijk om direct voor een reis- en annuleringsverzekering te kiezen. Wanneer u enkel beschikt over een doorlopende reisverzekering, dan moet de annuleringsverzekering afzonderlijk worden afgesloten. Dat wordt bij het boeken echter vrijwel altijd gevraagd. Daar waar het bij reisverzekeringen voornamelijk draait om de reis zelf en wat er tijdens die reis kan gebeuren, bent u bij een annuleringsverzekering verzekerd als deze reis bijvoorbeeld niet eens door kan gaan of eerder afgebroken moet worden. Bij vroegtijdige beëindiging van een reis worden de kosten soms overigens ook gedekt door de reisverzekering. Er kan in sommige gevallen dus wat overlap zijn tussen reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen.

Verplichtingen reisverzekering

Heeft u een reisverzekering afgesloten? Dan komen daar natuurlijk veel voordelen bij kijken. Er zijn echter ook bepaalde verplichten waaraan u moet voldoen. Zo dient u uiteraard premie te betalen voor de reisverzekering. Wanneer u een kortlopende reisverzekering afsluit, is dat een eenmalig bedrag. Bij doorlopende reisverzekeringen gaat het echter om een maandelijks of jaarlijks terugkerende premie. Om schade te voorkomen of op zijn minst te beperken, wordt er daarnaast van u verwacht dat u voorzichtig omgaat met uw spullen én uzelf. De verzekeraar zal hier bij het indienen van schade over het algemeen dan ook naar vragen. Wilt u inderdaad iets indienen? Wacht dan vooral niet te lang en meld de schade zo snel mogelijk bij uw reisverzekeraar. In de meeste gevallen kan dat zowel online als telefonisch. Denk er daarbij aan dat aangifte bij de politie soms noodzakelijk is om recht te hebben op een vergoeding. Tot slot heeft u de plicht om eventuele wijzigingen te melden aan de verzekeraar. Vergeet dat dus zeker niet te doen wanneer uw gezinssituatie bijvoorbeeld is veranderd of als u recentelijk bent verhuisd.

Premie reisverzekeringen

Met de zogenaamde ‘premie’ worden de kosten van een reisverzekering bedoeld. De hoogte van die premie kan per aanbieder of type reisverzekering behoorlijk verschillen. Dat komt in de meeste gevallen doordat de polisvoorwaarden anders zijn. Daarnaast heeft u door de specifieke keuzes die u maakt ook invloed op de hoogte van de reisverzekeringspremie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het dekkingsgebied dat u kiest en aan de vraag of u een beperkte of uitgebreide dekking neemt. Ook de gezinssituatie en de duur van de reisverzekering hebben vanzelfsprekend invloed op de hoogte van de premie.